Ardennen top 10 / steden

 home links cookiescontact 

kastelen

actief

grotten & mijnen

dorpen

steden

brouwerijen

musea

parken & attracties

natuur

W.O. I & II

ARDENNEN TIP 5: STEDEN

Er zijn in de Ardennen maar twee echt grote steden te vinden. Dit zijn Namen en Luik deze twee steden hebben elk meer dan honderdduizend inwoners. Andere steden en plaatsen in de Ardennen komen niet boven de vijftigduizend inwoners uit. De enige steden in de Ardennen die nog in aanmerking kunnen komen als stad zijn Verviers, Arlon en misschien Bastogne, maar dan heb je het wel gehad. Toch zijn er veel plaatsen in de Ardennen te vinden die de naam stad mogen dragen. Dit heeft voornamelijk te maken met het lange roerige verleden van de streek. Als je een stedentrip wilt maken in de Ardennen dan zijn de plaatsen Luik en Namen de enige twee opties. Andere steden zijn zeker een bezoekje waard, maar of je hier een volledige dag kan rondlopen is nog maar de vraag. Ook voor uitgebreid winkelen zijn er maar weinig opties in de Ardennen en ben je aangewezen op de paar grotere steden.

Luik
Luik is de grootste stad van de Ardennen en behoort tot de grootste steden van België. De stad heeft de reputatie van een grauwe vieze stad, maar wie iets beter naar Luik kijkt zal zien dat Luik meer heeft te bieden. Zo zijn er een aantal prachtige musea in de stad te vinden en worden er met regelmaat leuke feesten en festiviteiten in de stad georganiseerd. De stad staat van oudsher bekend om de staalindustrie maar probeert dit imago van zich af te schudden. Dit lukt gedeeltelijk. Als je door de stad heenloopt dan zie je de veranderingen, maar er zal nog veel moeten gebeuren voordat Luik de wereldstad is die het hoopt te gaan worden. Met de bouw van het station Luik-Guillemins heeft de stad in elk geval een stap in de goede richting gezet. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het monument voor de intergeallieerden, het paleis van de bisschoppen, de Sint-Pauluskathedraal en trappen van Bueren. De bekendste musea in de stad zijn het museum voor de schone kunsten, het Archéoforum, Grand Curtius, het Aquarium en het Zoölogisch museum en het museum voor het openbaar vervoer in de streek van Luik.

Elke zondag wordt er in Luik aan de kade van de Maas een grote markt georganiseerd. Dit is de grootste en oudste nog steeds bestaande markt van België.

 

Namen
Namen in een grote stad in het westelijke deel van de Ardennen. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt op de plaats waar de Maas en de Samber samenvloeien. Dit feit heeft ervoor gezorgd dat de omgeving van Namen al ongeveer tienduizend jaar bewoond wordt. Al vanaf het begin van de jaartelling is er permanente bewoning in dit deel van België. De stad bereidt zich door de eeuwen heen steeds meer uit en kent zijn grootste groei in de Middeleeuwen. Van dit deel van geschiedenis van de stad is er nog aardig wat terug te vinden in Namen. De Citadel van Namen is hiervan het belangrijkste voorbeeld. Tegenwoordig staat de stad bekend als een echte studentenstad. Als je op een zonnige dag door Namen loopt dan zijn de terrassen en de openbare pleinen gevuld met studenten. Dit zorgt voor een gezellig straatbeeld en veel dynamiek in de stad. De belangrijkste bezienswaardigheden in Namen zijn de Citadel van Namen, het Belfort van Namen, de Halle al’Chair en de Sint-Aubankathedraal. De leukste musea van de stad zijn Parfumerie-atelier Guy Delforge, het archeologisch museum en het Rops museum.

Dinant
Dinant is een kleine stad in het zuidwestelijke deel van de Ardennen in de provincie Namen. Ondanks dat Dinant maar een kleine stad is heeft het toch bijzonder veel te beiden. De geschiedenis van de stad is hoofdzakelijk bepaald door zijn ligging aan de Maas. Doordat Dinant aan de Maas ligt heeft de stad altijd een belangrijke strategische positie gehad. Hierdoor is de stad in de loop der eeuwen meerdere malen van eigenaar veranderd wat ervoor gezorgd heeft dat nog maar weinig van de originele stad bewaard is gebleven. De meeste huizen in Dinant stammen uit de achttiende of negentiende eeuw. Alleen de Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant uit de dertiende eeuw en de Citadel van Dinant hebben de tand des tijds voor het overgrote deel overleefd. Deze citadel is vanuit de stad bereikbaar met de kabelbaan die vanaf de voet van de kerk vertrekt. De stad is trots op één van haar beroemdste inwoners, Adolph Sax. Deze voormalige inwoner van Dinant is zoals zijn naam al deed vermoeden de uitvinder van de saxofoon. Om te feit luister bij te zetten kom je overal in de stad saxofoons tegen. De Charles de Gaulle-brug staat er zelfs helemaal vol mee. In Dinant is in het voormalige woonhuis van Adolph Sax het “Huis van de Sax” gevestigd. Andere bezienswaardigheden in en om Dinant zijn de grot “La Merveilleuse”, de rots Bayard, het Maison Leffe en het nabij gelegen dorpje Bouvignes-sur-Meuse.

Verviers
De stad Verviers kende zijn grootste groei ten tijde van de industriële revolutie. Het was tevens de eerste stad op het Europese vaste land waar de industriële revolutie vorm kreeg. Deze twijfelachtige eer dankt de stad aan zijn ligging aan de Vesder. Het was voornamelijk de laken- en textielindustrie die in Verviers tot bloei kwam.
Als je door de stad loopt kom je overal verwijzingen naar water tegen. Verviers werd vroeger ook wel de Belgische hoofdstad van het water genoemd. Om de nauwe band van Verviers met het water te benadrukken zijn er in de loop der eeuwen verschillende fonteinen in de stad geplaatst. Een wandeling die langs deze fonteinen heenloopt neemt je gelijk mee naar alle hoogtepunten van de stad. Zo kom je langs het prachtige oude station van de stad het stadhuis in de Lodewijk de Veertiende stijl en het toeristische centrum van de Wol. Verviers is in de tweede helft van de vorige eeuw wat in verval geraakt, maar is tegenwoordig bezig om dit negatieve imago van zich af te schudden. De stad wordt langzaamaan weer opgeknapt en zo wordt de oude grandeur van de stad weer langzaam zichtbaar. Verviers zou de komende decennia zo maar eens uit kunnen groeien tot een belangrijke toeristische trekpleister in de Ardennen.

Arlon/Aarlen
Arlon is de grootste stad en de hoofdstad van de provincie Luxemburg. Aarlen ligt in het zuidoostelijkste deel van België op een steenworp van de Frans en Luxemburgse grens. Het is één van de oudste steden in België. Al voordat de Romeinen naar het huidige België kwamen was er op deze plaats een Keltische nederzetting te vinden. In het archeologisch museum van Arlon is nog steeds veel terug te vinden uit deze periode en uit de periode dat de Romeinen in Arlon te vinden waren. Buiten het Archeologische museum zijn het museum Caspar, de Sint Donatiuskerk, de Sint-Maartenskerk en het kasteel van Barnich toeristische trekpleisters van Arlon. In de stad zijn enkele gezellige winkelstraten te vinden en een paar leuke pleinen met verschillende horeca gelegenheden. Bij de plaatselijke office de Tourisme kun je gratis een leuke stadswandeling afhalen die je langs de vele bezienswaardigheden van Arlon leidt.

 

Bastogne/Bastenaken
Bastogne is een kleine stad in het noordoosten van de provincie Luxemburg niet ver van de grens met Luxemburg. Bastogne dankt zijn bekendheid voornamelijk aan het feit dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog erg hard en veel gevochten is tijdens het Ardennenoffensief. In en rond de stad zijn dan ook meerdere oorlogsmusea en herdenkingsmonumenten te vinden. De bekendste hiervan staat net buiten de stad. Het oorlogsmuseum van Bastogne en de bijbehorende Mardasson. Deze Mardasson is een indrukwekkend monument met hierop alle namen van de bataljons die tijdens deze slag hebben meegevochten.
In Bastogne zijn meerdere grote en kleine oorlogsmusea te vinden en op de Place General McAuliffe is nog steeds een tank uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Enkele andere bezienswaardigheden in Bastogne zijn de Romaanse Sint-Pieterkerk en de middeleeuwse poort van Trier.

Durbuy
Officieel is Durbuy een stad, maar als je het stadje binnenrijdt dan heb je eerder het idee dat je in een klein dorp bent terechtgekomen. Het stadje heeft lang geprobeerd om zichzelf te profileren als de kleinste stad van Europa maar helaas moeten ze deze twijfelachtige eer aan een andere stad laten. Sinds de gemeentelijke herindelingen is Durbuy zelfs niet meer de kleinste stad van België. Dit maakt Durbuy echter niet minder leuk, want het prachtige middeleeuwse centrum van Durbuy is al jaren een populaire toeristische trekpleister in de Ardennen. Aan het centrale plein in het centrum van Durbuy zijn er tal van leuke en gezellige horecagelegenheden te vinden. In de directe omgeving van Durbuy zijn er een aantal prachtige mountainbike- en wandelpaden te vinden. Een bijzondere bezienswaardigheid in de omgeving van Durbuy is het kasteel van de Petit Somme. Dit kasteel staat tegenwoordig beter bekend als Rahadesh. Het kasteel is in de jaren tachtig van de vorige eeuw opgekocht door de Hari Krishna die hier een spirituele leefgemeenschap hebben. Het kasteel kan vrij bezocht worden er is tevens een klein restaurantje te vinden.

alles over de Ardennen Ardennen voor beginners mooiste dorpjes in de Ardennen Ardennen met kinderen Ardennen weer & klimaat