Ardennen top 10 / brouwerijen

 home links cookiescontact 

kastelen

actief

grotten & mijnen

dorpen

steden

brouwerijen

musea

parken & attracties

natuur

W.O. I & II

ARDENNEN TIP 6: BROUWERIJEN

Net als in de rest van België worden er de Ardennen tal van prachtige bieren gebrouwen. Sommige in kleine microbrouwerijen en andere volgens volledig geautomatiseerde processen. Veel van de brouwerijen die in de Ardennen te vinden zijn kunnen bezocht worden. Een bezoek aan deze brouwerijen bestaat vaak uit een kleine rondleiding langs het brouwproces om vervolgens de specialiteiten van huis te gaan proeven. Veel brouwerijen beschikken over een proeflokaal waar je uitvoerig de verschillende biertjes kunt proeven. Het is verstandig, met name bij de kleinere brouwerijen, om van te voren te reserveren aangezien veel kleinere brouwerijtjes vaak niet meer dan hobbyprojecten zijn die alleen in het weekend geopend zijn. In de Ardennen vind je een bijzonder uitgebreid en hoogwaardig assortiment aan verschillende bieren. In de Ardennen worden drie van de in totaal tien trappistbieren ter wereld gebrouwen.

Chimay
In de Abdij van Notre-Dame de Scourmont wordt het trappistenbier Chimay gebrouwen. Het stadje Chimay ligt in de provincie Henegouwen aan de uiterste zuidwestelijke rand van de Ardennen. De abdij en brouwerij liggen ongeveer tien kilometer buiten het stadje. De abdij brouwt sinds 1862 haar eigen bier. Na wat experimenteren werd uiteindelijk voor een bier gekozen dat is geïnspireerd op het bier dat in de abdij van Westvleteren gebrouwen werd. Tijdens zowel de Eerste-als de Tweede Wereldoorlog lag het brouwproces stil. Na de tweede Wereldoorlog werd er een nieuwe giststreng geïsoleerd die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt voor het gisten van Chimay. Er worden commercieel gezien drie verschillende bieren gebrouwen in de Abdij van Notre-Dame de Scourmont.

Als eerste is er de Rode Chimay, dit is een koperkleurig bier met 7% alcohol. Het bier heeft een zachte fruitachtige smaak. Als tweede de Witte Chimay, een amberkleurig bier met 8% alcohol. De Witte Chimay heeft een neus van hop en gist. De Blauwe Chimay is misschien wel de bekendste. Dit bruine bier van 9% werd oorspronkelijk gebrouwen als een kerstbier maar is tegenwoordig het gehele jaar verkrijgbaar. Naast het vaste assortiment worden er soms bieren gebrouwen voor speciale gelegenheden. Daarnaast wordt er nog een speciaal bier voor de eigen gebruik gebrouwen het Chimay Dorée. De brouwerij van Chimay kan helaas niet bezocht worden wel kun je een bezoek brengen aan de tuinen, de kerk en het kerkhof van de abdij. Er wordt in de abdij ook de beroemde Chimaykaas gemaakt.

Orval
In het zuidelijke deel van de provincie Luxemburg ligt de abdij Notre-Dame d'Orval. In deze befaamde abdij wordt het trappistenbier Orval gebrouwen. Deze abdij werd al in de eerste helft van de twaalfde eeuw opgericht. De oorspronkelijke abdij werd na de Franse revolutie vernietigd. Het zou nog tot het begin van de twintigste eeuw duren voordat de abdij weer herbouwd zou worden. In 1932 werd er begonnen met het brouwen van trappistenbier in Orval.

 

De eerste jaren waren de monniken van Orval nog op zoek naar het ideale brouwproces.
Het water voor het bier komt uit de Mathildabron die op het terrein van de abdij te vinden is. Het Orval bier kenmerkt zich door zijn amberkleur en de bijzondere smaakevolutie die het ondergaat. Als je Orval koopt bij de brouwerij dan heeft het een fruitige frisse smaak. Na ongeveer een halfjaar verliest het wat van zijn frisheid en wordt het wat zurig. Na ongeveer een jaar maak het zuur plaats voor bitterheid. Het bier kan bijzonder lang bewaard en gedronken worden maar onze voorkeur gaat er naar uit om het bier jong te drinken. De abdij Notre-Dame d'Orval kan bezocht worden. Tijdens een wandeling tussen de ruïnes van de oude abdij kun je wel een blik werpen op de nieuwe abdij maar hem jammer genoeg niet bezoeken. In de winkel kun je naast bier ook de Orval kaas kopen.

La Chouffe
In het dorpje Achouffe staat de brouwerij van La Chouffe. Dit tegenwoordig bijzonder populaire bier werd voor het eerst gebrouwen in 1982 door twee zwagers. Deze zwagers hebben van hun hobby hun werk moeten maken aangezien het bier in no time uitgroeide tot één van de populairste speciaal bieren van België. Er is sinds het begin wel wat veranderd in de brouwerij. Zo was er tot enkele jaren gelden nog een bierfontein te vinden in Achouffe zodat het bier kon ontgisten en was er naast de brouwerij een brasserie te vinden waar je uitkijkend op het brouwproces een erg lekkere stoofpot kon eten. Sinds de overname van de Chouffebrouwerij door Duvel Moortgat is dit allemaal veranderd. Zo is brasserij gesloten en de bierfontein verwijderd. Wel is er een prachtig nieuw bezoekerscentrum enkele honderden meters verderop verrezen. Je kunt nu onder begeleiding van een professionele gids een bezoek brengen aan het brouwproces. Er worden bij La Chouffe vijf verschillende bieren gebrouwen. Van deze zijn de La Chouffe (blond) en de Mc Chouffe (bruin) de populairste. Andere bieren zijn Houblon Chouffe, N’Ice Chouffe en Bok Chouffe. Naast bier wordt er ook kaas en likeur gemaakt in Achouffe.

Rochefort
In het dorpje Rochefort bij de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy wordt het trappistenbier Rochefort gebrouwen. Het Rochefort bier is misschien wel het exclusiefste bier wat er in de Ardennen gebrouwen wordt. De monniken van de abdij brouwen namelijk niet meer dan nodig voor hun eigen bestaan en dat ze nodig hebben om aan goede doelen te geven. Gemiddeld wordt er ongeveer 15.000 hectoliter per jaar gebrouwen. De brouwerij en de kloostergebouwen zijn voor het overgrote deel niet toegankelijk voor bezoekers. De winkel die bij de brouwerij te vinden is slechts in het weekend geopend.
Het trappistenbier wordt hier gebrouwen met water uit de bron van de Tridaine, gerstemout, suiker, hop en gist dat zorgvuldig bewaard wordt in de brouwerij. Er worden drie verschillende bieren in de abdij gebrouwen. De Rochefort 6 met 7,5% alcohol, de Rochefort 8 met 9,2% alcohol en de Rochefort 10 met 11,3% alcohol.

Bellevaux
De brasserie van Bellevaux is een kleine familiebrouwerij die voor het eerst zijn deuren opende in 2006. De brasserie is gevestigd in dorpje Bellevaux niet ver van de stad Malmedy. Er worden hier vier verschillende bieren gebrouwen. De Black, de Blanche, de Blonde en de Brune. De Brune en de Blonde worden het gehele jaar door gebrouwen. De Black en de Blanche worden afwisselend van elkaar gebrouwen. De Black in de wintermaanden en de Blanche in de zomerperiode. Bij de brouwerij is een volledig verbouwde boerderij te vinden waar je heerlijk kan eten en natuurlijk kan genieten van de verschillende bieren van Bellevaux. Vanuit de brasserie vertrekken er meerdere wandelingen door de heuvel van Malmedy. Alle bieren die bij Bellevaux gebrouwen worden zijn niet gefilterd of gepasteuriseerd. Hierdoor zijn het allemaal levende bieren die van nature licht troebel zijn.

 

De Bocq
In het kleine toeristische dorpje Purnode ligt de familiebrouwerij van Belot die beter bekend staat als de brouwerij de Bocq. De brouwerij is vernoemd naar het de riviertje de Bocq. Er worden bij de Brouwerij de Bocq zeven verschillende bieren geproduceerd in zeer uiteenlopende smaken. De bekendste bieren die hier geproduceerd worden zijn Gauloise, Blanche de Namur en Deugniet. Daarnaast worden er drie verschillende soorten fruitbier gebrouwen, Triple Moine, St Benoit en Saison 1858. Naast het vaste assortiment is er bij de Bocq ook de mogelijkheid om je eigen bier te laten brouwen. Dit bier kun je naar eigen wensen samenstellen en voorzien van een eigen logo.

Het behoort tot de mogelijkheden om de brouwerij van de Bocq te bezoeken. Het is echter verstandig om dit van te voren via de website te reserveren. Er zijn namelijk maar beperkt data beschikbaar en de brouwerij is erg populair.

alles over de Ardennen Ardennen voor beginners mooiste dorpjes in de Ardennen Ardennen met kinderen Ardennen weer & klimaat