Ardennen top 10 / kastelen

 home links cookiescontact 

kastelen

actief

grotten & mijnen

dorpen

steden

brouwerijen

musea

parken & attracties

natuur

W.O. I & II

ARDENNEN TIP 1: KASTELEN

Eén van de dingen waar de Ardennen om bekend staan zijn de vele prachtige kastelen, burchten en ruïnes die er in dit gebied te vinden zijn. Er zijn er teveel om allemaal op te noemen, maar in deze rubriek wil we de belangrijkste, mooiste en meest toeristische kastelen van de Ardennen onder de aandacht brengen. Sommige van deze kastelen zijn prachtig terug gebracht naar hun originele staat terwijl andere de tand des tijds niet hebben overleefd en niet meer zijn dan een paar op elkaar gestapelde stenen. In sommige van de kastelen in de Ardennen worden enkele keren per jaar grote middeleeuwse feesten gehouden en tijdens de kerstperiode zijn er vaak kerstmarkten te vinden.

Kasteel van Modave
Bovenop een rotspunt uitkijkend over de vallei van Hoyoux staat het kasteel van Modave. Het Kasteel van Modave is één van de weinige voorbeelden van de zeventiende-eeuwse Franse architectuur in deze regio. Het kasteel is echter al veel ouder.
Al in de dertiende eeuw was er hier een kasteel te vinden al leek deze in geen enkel opzicht op het huidige kasteel. Het originele kasteel beschikte bijvoorbeeld over torens, omwallingen en een slotgracht. In de zeventiende eeuw is het kasteel verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk met een Franse gevel een groot binnenplein en een brug die je naar de ingang brengt. In het kasteel zijn tegenwoordig twintig prachtig gerestaureerde en ingerichte stijlkamers te vinden. Tijdens je wandeling door het kasteel is het verstandig om zo nu en dan even naar boven te kijken om een glimp op te vangen van de prachtig gedecoreerde plafonds. De vroegere slaapkamer van de gravin met de bijzondere badkamer is één van de hoogtepunten tijdens het bezoek. Het kasteel is van begin april tot en met half november dagelijks geopend behalve op maandag.

Kasteel van Bouillon
Hoog boven het stadje Bouillon uitkijkend op de rivier de Semois ligt het kasteel van Bouillon. Dit middeleeuwse kasteel is gebouwd aan het einde van de negende eeuw en heeft tot en met de achttiende eeuw een militaire functie gehad. In de loop der eeuwen is het kasteel meerdere malen verbouwd en uitgebreid. De meeste bijzondere uitbreiding is gedaan in de dertiende eeuw toen een complete zaal uit de rotsen werd gehouwen. Deze zaal, de Godfried van Bouillonzaal is vernoemd naar de beroemdste eigenaar van het kasteel. Godfried van Bouillon was aan het einde van de elfde eeuw eigenaar van het kasteel. In deze periode vertrok Godfried voor de eerste kruistocht richting Jerusalem. Het kasteel is voor een groot deel nog originele staat te bezichtigen. In de zomermaanden wordt er op het binnenterrein van het kasteel een roofvogelshow gehouden. Het kasteel is het gehele jaar dagelijks geopend alleen verschillen de openingstijden sterk per maand en seizoen.

Burcht Reinhardstein
Bij het dorpje Ovifat ligt de Burcht Reinhardstein aan de rivier de Warche. Het is de hoogst gelegen burcht van België en is beroemd om zijn waterval. Deze waterval heeft een verval van zestig meter en is hiermee de hoogste waterval van België. De burcht is gebouwd in de vijftiende eeuw en bewoond gebleven tot het begin van de negentiende eeuw. Hierna werd het kasteel verkocht aan een handelaar en werden delen van het kasteel afgebroken en verkocht. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het kasteel gekocht door professor Jean Overloop die eigenhandig het kasteel in originele staat terugbracht. Hij woonde een groot deel van zijn leven in de burcht. Ondanks het feit dat de burcht bewoond is zijn grote delen opengesteld voor het publiek. Tijdens een gegidste rondleiding wordt er uitvoerig verteld over de geschiedenis van het kasteel en de verschillende voorwerpen die er tentoongesteld worden. Na een bezoek aan de burcht en de omliggende gronden kun je souvenirs kopen in museumwinkel van Reinhardstein.

Kasteel Lavaux Saint-Anne
Kasteel Lavaux Saint-Anne is een de gemeente Rochefort in het dorpje Lavaux Saint-Anne. De oudste delen van dit kasteel stammen uit het einde van de dertiende eeuw. Het kasteel heeft in de vijftiende eeuw een grootscheepse verbouwing en uitbreiding ondergaan. In de zeventiende eeuw werden de appartementen op het huidige binnenterrein en de prachtige toegangspoort bijgebouwd. Het kasteel is al sinds het begin van de twintigste eeuw opgesteld voor het publiek. In het kasteel zijn drie musea te vinden, het leven van de Heren, het Natuurmuseum en het Landelijke leven in de Famenne. Deze drie musea zijn alleen al een bezoekje waard. Als het weer het toelaat kan je je rond de zogenaamde wetlands laten leiden. Deze vochtige zone bestaat uit een vijver, een moeras en graslanden. Het kasteel is van begin april tot begin december geopend van woensdag tot en met zondag en in de schoolvakanties van 10:00 tot 18:00 uur.

Château Vêves
Château Vêves ook wel bekend als het kasteel van Celles is een prachtig voorbeeld van de militaire architectuur uit de vijftiende eeuw. Het huidige kasteel werd gebouwd in de vijftiende eeuw nadat het kasteel uit de twaalfde eeuw in vlammen op was gegaan. Archeologische vondsten hebben echter uitgewezen dan al in de zevende eeuw na Christus op de plaats een versterkte burcht te vinden was. Tijdens de renaissance werd het kasteel volledig gerenoveerd naar de maatstaven van die periode. Gelukkig had dit voornamelijk betrekking op de binnenzijde van het kasteel en het plaatsen van enkele vensters. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw is het kasteel grotendeels gerenoveerd en zijn sommige delen van het Chateau terug in originele staat gebracht. Het kasteel is geopend voor het publiek van 30 maart tot en met begin november in de weekenden en schoolvakanties. Wil je met een groep het kasteel bezoeken dan kan dit het gehele jaar indien je van te voren hebt gereserveerd. Een leuk detail is dat de kinderen die het kasteel bezoeken verkleed door de kasteelgangen en stijlkamers mogen wandelen.

Ruïne van La Roche
Het voormalige kasteel van La Roche is gebouwd tussen de elfde en de veertiende eeuw. In de eeuwen hierna werden zalen en torens aan het kasteel toegevoegd maar bleef het oorspronkelijk plan ongeveer in tact. Het voormalige kasteel is met name in de zomermaanden een populaire toeristische attractie. Dit komt met name door de roofvogelshow en het spektakel van het spook Benthe. Het spook Benthe, dat volgens de legende in het kasteel rondwaart, is één van de bekendste en populairste legendes uit deze regio. Wil je precies weten waarom het Benthe hier nog steeds ronddwaalt breng dan een bezoek aan de ruïne van La Roche. Het kasteel is het gehele jaar zo goed als dagelijks geopend alleen de openingstijden verschillen erg per maand. Het spook verschijnt alleen maar inde zomermaanden als het weer het toelaat. Bij vorst, sneeuw of ijzel is het kasteel gesloten.

Kasteel Ardennen Cugnon

Dit kasteel in Cugnon ligt in het hart van de Ardennen en doet thans dienst als luxe groepsaccommodatie met zwembad en sauna. Dit kasteel uit 1747 is gebouwd door de prins van Lôwenstein-Wertheim die ook het kasteel te Herbeumont en het kerkje van Cugnon liet bouwen. Het kasteel ligt op een privé domein van 1,5 hectare groot en heeft een prachtige kasteeltuin met uitzicht op een vallei en de rivier de Semois. Op ongeveer 4 kilometer afstand ligt het dorpje Herbeumont met 700 inwoners. De omgeving rond dit unieke kasteel in de Ardennen is bosrijk en rotsachtig. In deze omgeving kun je heerlijk wandelen. Veel bruidsparen laten zich hier fotograferen. Het is mogelijk om dit mooie kasteel in de Ardennen als accommodatie voor bijvoorbeeld een familiereünie, bruiloft of bedrijfsuitje te huren. Op de website www.kasteel-ardennen.nl vind je alle informatie.

Meer kastelen
Naast deze zes kastelen en burchten zijn er in de Belgische Ardennen natuurlijk nog veel meer burchten, kastelen en ruïnes te vinden. De meeste hiervan zijn toegankelijk voor het publiek en andere zijn gesloten. Een speciale vermelding verdient de ruïne van Herbeumont waar elk jaar een groot middeleeuws feest wordt georganiseerd tussen de vervallen kasteelmuren.

alles over de Ardennen Ardennen voor beginners mooiste dorpjes in de Ardennen Ardennen met kinderen Ardennen weer & klimaat