Ardennen top 10 / musea

 home links cookiescontact 

kastelen

actief

grotten & mijnen

dorpen

steden

brouwerijen

musea

parken & attracties

natuur

W.O. I & II

ARDENNEN TIP 7: MUSEA

Er zijn in de Ardennen veel verschillende musea te vinden. Het niveauverschil tussen de verschillende musea in de Ardennen is erg hoog. Zo is het ene museum voortgekomen uit een uit de hand gelopen hobby en zijn andere musea weer prachtig groots opgezette musea met indrukwekkende collecties. Eerlijk gezegd en hebben beide soorten iets bijzonders. Zo zal je in de ene een gepassioneerde hobbyist tegenkomen en in de andere prachtig vormgegeven documentatie met hierin de belangrijkst informatie van het museum. Veel van de musea die in de Ardennen zijn oorlogsmusea. Dit is ook niet zo verwonderlijk als je nagaat hoeveel er hier gevochten is tijdens het Ardennen offensief. Deze musea staan beschreven op de pagina over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Wat overblijft zijn hoofdzakelijk musea die zich wijden aan de lange geschiedenis van de Ardennen en de huisnijverheid die typisch is voor deze streek.

Archeologisch museum van Arlon
Het Archeologisch museum van Arlon is gewijd aan de Gallo-Romaanse periode van Arlon. Het museum is verdeel in zes verschillende afdelingen. Zo is er een afdeling over het dagelijkse leven. Op deze afdeling kunnen de bezoekers een beeld krijgen van de leefwijzen van de Gallo-Romeinen. Op de afdeling beroepen verschillende fragmenten van beeldhouwwerken te vinden met hierop bijvoorbeeld een schoolmeester, een maaimachine of Romeinse Ruiters. De andere afdelingen van het museum zijn de mythologie, de dood , ambachten en de Merovingische afdeling. Op de laatstgenoemde zijn verschillende sieraden en siervoorwerpen te vinden Het museum is het gehele jaar van dinsdag tot en met zaterdag geopend alleen verschillen de openingstijden per seizoen.

Riveo
Bij het plaatsje Hotton niet ver van de grotten van Hotton ligt Riveo. Dit museum en activiteitencentrum is uniek in zijn soort. In het gebouw vind je een nagebouwde rivierarm, zestien aquariums en kun je vanaf de onderzijde een vijver bekijken. Daarnaast is er een midgetgolfbaan te vinden en worden er tal van verschillende activiteiten en tentoonstellingen voor grote een kleine kinderen georganiseerd. Elk jaar wordt in het museum een nieuwe thematische tentoonstelling georganiseerd. Dit gebeurt op een manier waarbij kinderen spelenderwijs kunnen leren. Verder worden er nog verschillende excursies en wandelingen in de Ardense natuur georganiseerd. Deze excursies zijn in de meeste gevallen voorbehouden aan grotere groepen. Voor de volwassen worden er bij Riveo verschillende visactiviteiten georganiseerd.

 

Abdij van Stavelot
In de abdij van Stavelot is niet één museum te vinden maar wel drie. Alle drie ook met een totaal andere invulling. Zo vind je in de kelder het Museum van het Circuit van Spa-Franchochamps. In de gewelvenleder van de abdij staan enkele prachtige voertuigen. Sommige uit de beginperiode van het circuit maar er zijn ook jongere raceauto’s te vinden. Wat dacht je van een Ferrari F 40, een March of een Cooper. In totaal staan er 23 auto’s en 11 motoren in het museum.

Op de zolderverdieping zit het Guillaume Apollinaire museum. Deze Franstalige dichter en schrijver bracht een deel van zijn jeugd door in Stavelot en aan deze periode van zijn leven is dit museum gewijd.

Het belangrijkste museum van de abdij beslaat de volledige begane grond van de abdij. Hier zit namelijk het Historisch museum van het Vorstendom Stavelot-Malmedy. In het museum wordt de gehele duizendjarige geschiedenis van het vorstendom verteld. Van de oprichting van de Saint-Remacle tot aan de Franse revolutie. In het prachtig gerestaureerde en onlangs opnieuw vormgegeven museum word je op vele manieren gestimuleerd.

 

Museum der schone kunsten in Luik
Het Musée des Beaux-Arts de Liège afgekort vaak Bal of het museum der schone kunsten van Luik genoemd is waarschijnlijk het mooiste en belangrijkste kunsthistorisch museum in de Ardennen. Het museum is ontstaan in 2011 door het samenvoegen van meerdere kleinere zelfstandige kunstcollecties. In het museum is een uitgebreide collectie met Belgische kunstwerken van onder andere Rops, Magritte en Delvaux. Er zijn in het museum ook werken van een groot aantal internationale kunstenaars terug te vinden. Zo worden er werken tentoongesteld van Claude Monet, Marc Chagall, Henri Matisse, Paul Gauguin, Kees van Dongen en James Ensor.

Het museum is gevestigd nabij het historisch centrum van Luik in een modern vormgegeven gebouw dat werd ontworpen door Henri Bonhomme. Wie in de Ardennen cultuur wil gaan snuiven en hierbij kunstwerken tegenkomen van enkele van de belangrijkste kunstenaars uit de kunstgeschiedenis kan het beste een bezoekje brengen aan het Musée des Beaux-Arts de Liège.

Keramiekmuseum van Andenne
De streek rond Andenne staat al vele eeuwen bekend om zijn aardewerk. Dit hoofdzakelijk dankzij het feit dat er hier bijzonder goede klei gewonnen wordt. De klei die in de streek van Condroz werd gewonnen werd over de gehele wereld geëxporteerd. Het is dan ook niet zo gek dat er in Andenne een keramiek museum te vinden is. In het museum is een indrukwekkende collectie keramiek terug te vinden die terug gaat tot de tweede eeuw na Christus. Er zijn potten, pijpen en tegels uit alle verschillende tijdsperiodes terug te vinden. Daarnaast worden er in het museum filmpjes over de geschiedenis van de streek en het keramiek getoond.

Parfumerie-atelier Guy Delforge
De eigenaar van deze parfumerie annex museum is Guy Delforge die gezien wordt als grootmeester in de kunst der geuren. In de Parfumerie-atelier Guy Delforge heb je de mogelijkheid om een rondleiding te maken door de ondergrondse gangen die geheel zijn ingericht voor het maken van parfums. Tijdens een rondleiding loop je onder begeleiding van een audiogids door prachtig verlichte gangen terwijl je alles te weten komt over de kunst van het mengen van geuren. Na de rondwandeling heb je de gelegenheid om een bijzonder geur van Guy Delforge te bemachtigen.
Parfumerie-atelier Guy Delforge is gevestigd in de Citadel van Namen. De parfumerie is dagelijks geopend alleen de openingstijden verschillen per dag.

Meer musea
Naast de bovengenoemde musea zijn er natuurlijk nog veel meer musea in de Ardennen te vinden. De bekendste hiervan zijn de Archeoscoop Godfried van Bouillon, het Ecomuseum van Viroin, Het museum en Piconrue in Bastogne, Museum Rops in Namen, het gemeentemuseum van Huy, het openluchtmuseum Sart-Tilman in de buurt van Luik en het Museum Gaspar in Arlon.

alles over de Ardennen Ardennen voor beginners mooiste dorpjes in de Ardennen Ardennen met kinderen Ardennen weer & klimaat